WARSZTATY 5X EKO -EKOKUCHNIA JEDZENIA NIE WYRZUCAM
WARSZTATY KULINARNE 5 x EKO
„EKOKUCHNIA – JEDZENIA NIE WYRZUCAM”
Duża dawka energii, inspiracji i wesoła atmosfera towarzyszyła warsztatom kulinarnym zorganizowanym w Świetlicy Wiejskiej w Wolicy Śniatyckiej. W warsztatach zorganizowanych w ramach cyklu warsztatów 5 x EKO pod hasałem EkoKuchnia - jedzenia nie wyrzucam, wzięły udział Panie z terenu Gminy Komarów-Osada.
Uczestniczki pod okiem charyzmatycznego i kreatywnego szefa kuchni hotelu ARTIS w Zamościu pana Marcina Sikory przygotowały przepyszne dania. Panie przygotowały carpaccio z buraka, kotlety z kaszy bulgur z warzywami i wędzonym twarogiem, polędwiczki wieprzowe z musem kurkowym. Ku zaskoczeniu uczestniczek do wykonania potraw zostały wykorzystane części warzyw, które najczęściej lądują w koszu. Z resztek został przygotowany przepyszny sos z pieczonych obierek warzyw i skrawek mięs oraz pesto z liści kalafiora Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych dań. Miła i wesoła atmosfera towarzyszyła przez cały czas trwania spotkania warsztatowego.
Poniżej przepis na sos z pieczonych obierek warzyw i skrawek mięs.
PRZEPIS:
Sos z pieczonych obierek warzyw i skrawek mięs
Obierki z warzyw korzennych ( marchewka, pietruszka, seler) oraz skrawki z mięs upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiano ,dodać liść i ziele angielskie, następnie zalać wodą tak, by przykryła, gotować około 2 godziny . Gotową bazę można wykorzystać do przygotowania sosów ciemnych doprawiając do smaku i dodając dodatki .
Warsztaty „EkoKuchnia - jedzenia nie wyrzucam” zostały zrealizowane w ramach projektu Ekozorientowani współfinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030, realizowanego przez Stowarzyszenie Aktywni w Kulturze.